12 Eylül 2013 Perşembe

Kitaplarım

Bu yaz çok istememe rağmen kitaplarla pek haşir neşir olamadım-oysa okumak istediğim o kadar çok kitap vardı ki ... kendime uzun bir liste hazırlamama rağmen, şehrimin bunaltıcı sıcağı ve nemi yüzünden  hala bir çoğunu temin edebilmiş değilim .İnanın bu havalarda bu kentte insanın tek bir satır dahi okuyası gelmiyor ,tabi tatilinizi bir köyde yada denizi olan bir kasabada geçirme imkanınız yoksa.

Bende vakit buldukça okumayanlar için  elimde olan  ve okumuş olduğum kitapları  kısa bir tanıtımla  yazmak istiyorum.

İşte ilk kitabım :)

CARİYE 


UĞRUNA SAVAŞ AÇILAN GÖZDE 

Yazar:Yücel Kaya 
Sayfa Sayısı: 540
Yayınevi: Marka Yayınları 

Bu kitabı bir kaç yıl önce Ankara'da yaşayan abim anneme okuması için göndermiş -çok şükür ailece bir kitap severiz :)
Cariye, elinizden hiç düşüremeyeceğiniz hatta bir solukta okuyacağınız , Osmanlı Devlet'inin harem hayatından kesitler sunan ve dönemin padişahı ile cariyesi arasındaki heyecan ve entrika  dolu bir aşk hikayesi .Özellikle kitabın kadın kahramanı dillere destan güzelliğiyle Zafire ( Sophira) hayatı ve  yaşadıkları sizi derinden etkiliyor .Kitap hakkında çok uzun yazmak istemiyorum,  gerçi filmler ve kitaplar hakkında çok fazla spoiler vermeyi doğru bulmuyorum desem daha iyi .

Kitabın arka kapak sayfasından kısa bir anektod , ilginizi çekebilir diye  ;

************
"Biz seninle eski bir cami avlusunun sahipsiz iki güverciniydik... Ezan sesiyle başlardı güne öksüz uyanmalarımız. Dualarımız ağladığında anladık... Annemiz değildi başımızı her okşayan.

" Evliya Çelebi Seyahatnamesinde, 1640'lı yıllardaki Kırım Bahçesaray'ı anlatırken, orada 200.000 genç esirir bulunduğunu ve her birinin bir ay parçası kadar güze olduğunu ifade eder. Zafire (Sophira), o ay parçası gibi ifade edilen on binlerce kızın arasından en güzeli seçilerek 1641 yılında Giray Har tarafından Osmanlı sarayına cariye olarak hediye edildi Zafire'nin kader ortağı Gülbeden (Veronico) ve padişah IV Mehmet'in annesi Nadya da (Hatice Turhan Sultan) hediye edilen cariyeler arasındaydı. Bu romanda, ailesinden koparılarak bir cariye olaraS yetiştirilip Osmanlı sarayına gönderilen Zafire'nin gerçel yaşam öyküsünü bulacaksınız.

************

Kitabın yazarı Yücel Kaya , sosyal medyada çok fazla aktif görevlerde bulunmuş araştırmacı bir yazar.Daha önce hiçbir kitabını okumadım hatta adını bile ilk kez bu kitapla öğrendim .Nette yazarın diğer kitapları hakkında araştırma yaparken bir kaç kitabı da ilgimi çekti ve alacaklarımın listesinde  eklendi ve   merak ettiğim diğer kitapları ise  şunlar : " Yakup'un Beş İncili ve Aretias'ın Gizli Kapısı"




"oyun bozan "










1 yorum: