1 Eylül 2013 Pazar

Film yorumu :"Sabır Taşı "( the patience stone)



Bazı güzel filmler bazı güzel insanlar gibi derin bir etki bırakıyor insanın üzerinde, kapılıp gidiyorsun. Değişik duygular yaşıyorsun ,değişik sıradan olmayan duygular .

Örneğin savaş filmleri, bütün duyguları aynı karede görebiliyorsun. Her şey ama her şey muallaktan çıkıyor perde açılıveriyor sahne  ışıkların altında...
Ölümün kaçınılmazlığı ve çaresizlikle  sürekli yüz yüze geliyorsun ,seninle konuştuğunu hissediyor sana baktığını sanıyorsun Orada can çekişen ve bazen de terk edilmiş senmişsin gibi... tüm hayatın bir film şeridi gibi akıp gidiyor önünden .
.............................

Sanırım bu film beni çok etkiledi ;  O kadar çok anlattı ki kadın o uzun monologlar içinde o kadar çok olaya şahit oluyorsunuz ki hiç bir şeyi yargılayamayacak durumuna geliyorsunuz .Her seferinde kadının konuşamayan ,duyamayan  kocasına " sana anlatacağım o kadar çok şey var ki " demesi ve yaşadığı duygularını sevmeye başlıyorsunuz zamanla .Yanındayım ,seni anlıyorum demek istiyorsunuz ve haklısın her ne yapmış olursan ol ...

Film ilk başlarda bana Amin Maalouf yada bir saniye sanırım o değil  Khaled Hosseini eseri olan Bir Muhteşem Güneş geldi aklıma  ...inanılmaz bir kitaptı .Eğer okumadıysanız bu filmden sonra mutlaka okumak isteyeceksinizdir benzer bir hikaye orada var .
  
Başrolde oynayan Golshifteh Farahani İranlı bir kadın sanatçı ..Farahani sanki bu rol için biçilmiş kaftan, rolünü hakkının vermiş.  Kendisi ayrıca  2012 ylıının Ocak ayında Fransa Le Figaro dergisine ülkesinde ki kadınlara uygulanan baskıya tepki amaçlı Çıplak Poz vermesinden dolayı İran'a girişi yasaklanmış .Diğer çevirmiş olduğu filmleri merak edip araştırdım ,vakit buldukça onları da izlemeyi düşünüyorum.
Kesinlikle izlemekten pişman olmayacağınız bir film özellikle hemcinslerim için mükemmel bir başyapıt  ...:)








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder